Balletdansere sikrer deres fremtid på KVUC

KVUC, 17. maj 2016

Omkring hver femte af Det Kongelige Teaters professionelle danske balletdansere læser hf på KVUC. Den Kongelige Ballets ledelse bakker varmt op. At læse videre holder nemlig dansernes hoveder skarpe og horisont åben.

undefined

Ud af de 37 fastansatte danske balletdansere i Den Kongelige Ballet, er syv-otte dansere i gang med at læse en HF Flex på KVUC. Det svarer til cirka 20 procent. Tendensen vækker glæde hos ballettens ledelse.

”Vi er rigtigt glade for, at så mange dansere læser videre ved siden af balletten og på den måde stille og roligt gør sig klar til at starte en anden karriere, når de er færdige med at danse. Til den tid giver det dem åbenlyse fordele at have en studentereksamen,” siger Marianne Bennetzen, der er administrationschef for Den Kongelige Ballet.

Positivt for dansekarrieren at holde horisonten åben

Det Kongelige Teaters dansere bliver pensioneret som 40-årige, hvor de stadig har et langt arbejdsliv foran sig. Mange dansere begynder på teateret allerede som seksårige og har hele deres skolegang og arbejdsliv dér. Det kan godt være intenst og virke lidt som en glasklokke, forklarer Marianne Bennetzen.

”Danserne er i sagens natur fokuserede på deres kunst og på næste forestilling. Sådan er det, når man dyrker kunst eller sport på eliteniveau. Men det er fint at holde sit hoved varmt og sin horisont åben ved at læse videre. Det kan også bidrage positivt til dansekarrieren at få nogle andre input,” siger Marianne Bennetzen.

Derfor bakker teateret åbent op, når en danser ønsker en gymnasial uddannelse. Den Kongelige Ballet betaler fx prisen for fagene og giver danserne fri, når de skal til eksamen. På Hf Flex på KVUC er det muligt at tage et enkelt fag ad gangen og det gør det overskueligt at læse samtidig med en travl karriere på teateret.

Svært at forsørge en familie med en folkeskoleeksamen

Christian Hammeken er tillidsmand for alle Den Kongelige Ballets dansere og medarbejderrepræsentant i Det Kongelige Teaters bestyrelse. Også han glæder sig over tendensen blandt danserne til at læse videre. Han ser en hf-eksamen som en sikkerhed uanset hvad der sker i fremtiden.

”Som balletdanser har man ikke samme sikkerhed som tidligere. Der er løbende nedskæringer på teateret, og selvom du er fastansat, er der en reel risiko for fx at måtte stoppe som følge af skader eller afskedigelser. Så kan man stå som 30-årig med familie og børn at forsørge uden job og uden andet end en folkeskoleeksamen i bagagen. Det er en virkelig dårlig situation for både teateret og for den enkelte person,” siger Christian Hammeken, der selv er ved at lægge sidste hånd på en hf-eksamen hos KVUC.

Læs hele interviewet med Christian Hammeken

Dansende hf-ambassadører

Han opfordrer aktivt sine kolleger til at læse fx en hf.
”Vi, der er i gang med at tage en hf, kommer til at fungere som en slags ambassadører for at læse ved siden af balletten. Jeg spørger løbende mine kolleger, om det ikke er noget for dem,” siger han.

For de kommende generationer af professionelle balletdansere bliver en studentereksamen en naturlig del af deres uddannelse. Fra 2014 har det nemlig været obligatorisk, at de unge dansere på Den Kongelige Balletskole tager en studentereksamen sammen med andre elitesportsudøvere.

Af Signe Tonsberg

undefined

Læs mere om hf flex

Læs interviewet med Stephanie der også læser hf og danser ballet

Her bor vi

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.