Et fællesskab der flytter grænser

KVUC, 9. december 2015 

På Kombineret Ungdomsuddannelse er hverdagen for 20-årige Amanda Geronne Bremild helt anderledes end tidligere. For på den nye uddannelse bruger Amanda og hendes kammerater tiden på at styre deres egne projekter og kampagner. Det skaber et stærkt sammenhold, som giver Amanda modet til at skubbe til sine egne grænser. 

undefined

I efteråret 2015 gør Amanda noget, hun aldrig havde troet, hun skulle gøre. Hun beslutter sig for at være ligeglad med hjertebanken og fugtige håndflader. Hun rejser sig op foran 20 fremmede UU-vejledere og fortæller om hverdagen på Kombineret Ungdomsuddannelse. Det går godt. Pludselig kommer ordene naturligt til Amanda. Vejlederne kigger nysgerrigt op fra deres papirer, og de klapper, da hun er færdig.

”Før jeg startede, ville jeg aldrig stille mig op og tale til så mange mennesker. De ting, jeg prøver på uddannelsen, skubber til mine personlige grænser. Det har gjort en masse for mig som person. For jeg har virkelig været genert. Så det betyder alt at blive mere åben og kunne tale med fremmede mennesker.” 

Fokus på projekter

I skolen bruger Amanda og de andre elever på holdet det meste af tiden på deres egne projekter og kampagner. Masser af idé-udvikling, koncepter og til praktisk planlægning. For på Kombineret Ungdomsuddannelse handler det om at lære noget ved at gøre. Så Amanda er også med, når projekterne går fra tanker ved skrivebordet til rigtige events.  

”Vi skal selvfølgelig arbejde ud fra det, vores lærer har planlagt. Men det er sjovt at være her, for vi har så meget tid og frihed til at lave vores egne projekter og kampagner.”

Et trygt fællesskab

De sidste år med folkeskole og efterskole var hårde for Amanda.

”Det har altid været lidt besværligt at gå i skole. Der har været meget drilleri og mobning. Der var bare ikke noget fællesskab. Så dengang var det svært at være sig selv og finde venner. ”

Da Amanda starter på Kombineret Ungdomsuddannelse i august 2015 møder hun en helt anden slags skole. For holdene er mindre og stemningen anderledes. 

”Jeg kunne fornemme med det samme, at det her er et meget åbent sted. Her er stille og roligt og alle taler med alle. Og ikke nogen mobning. Jeg er rigtig glad for at gå her, så jeg kommer hver dag.”

Tæt kontakt med lærerne

For Amanda er det lærernes måde at være på, der gør den største forskel. For hun bliver set meget mere end før. 

”Vi har jo en vildt god lærer, som virkelig får os til at vide noget. Men det er mere end det. Hun kan se, hvis der er noget galt. Så spørger hun til os. Eller skriver eller ringer hvis nogen ikke er her. Det er meget mere individuelt.”

Et springbræt til uddannelse og praktik
Det er Amandas plan at bruge Kombineret Ungdomsuddannelse som et springbræt videre. Drømmen er ikke bare at starte på en Københavns Tekniske Skole. Drømmen er også at finde en praktikplads og til sidst stå med et svendebrev i hånden. For Amanda har en gang prøvet at måtte afbryde en uddannelse, fordi der ikke var nogen praktikplads til hende.

”Min drøm er at blive mediegrafiker. Jeg er sikker på, at jeg kan bruge mange af de ting, jeg har lært her, når jeg skal ud og søge praktikplads igen. Fx at snakke med fremmede mennesker og være mere åben. Alt det med planlægning og idéudvikling bruger man også rigtig meget inde på teknisk skole.”

Styr på matematikken

På Kombineret Ungdomsuddannelse får Amanda undervisning i dansk, og hun har selv valgt også at tage matematik. For uden karakteren 02 er vejen tilbage til Københavns Tekniske Skole spærret.

”Lige som jeg holdt op på Københavns Tekniske Skole, blev det nye krav om 02 i matematik indført. Den karakter har jeg ikke, så det her virker som en god mulighed for at få en højere karakter. Vi skal godt nok først have matematik efter nytår, men min plan er at få 02. Hvis ikke mere.”

Skrevet af: Torben Jarl Jørgensen, KVUC Kommunikation

undefined

Læs mere om Kuu på erhvervsassistent.dk

LÆS TEMAet OM KUU

LÆS FLERE NYHEDER OG HISTORIER FRA KVUC

Her bor vi

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.