Lad os give den nye kombinerede ungdomsuddannelse et stærkere brand!

KVUC , 16. november 2015

”Jeg ville ønske, at den nye Kombinerede Ungdomsuddannelse (KUU) blev politisk prioriteret som en praktisk pendant til de gymnasiale uddannelser”, siger KVUC’s udviklingschef i et tema i Uddannelsesbladet.

undefined

Uddannelsesbladet samler i sin seneste udgave op på de foreløbige erfaringer med den nye Kombinerede Ungdomsuddannelse (KUU). En af de interviewede er Anita Lindquist Henriksen, udviklingschef på KVUC, der har stået i spidsen for udvikling af KUU i hovedstaden og Bornholm.

”Efter en usikker start er skoler og lærere ved at finde deres ben, men Kombineret Ungdomsuddannelse kan være en usikker forretning”.

Det konkluderer Uddannelsesbladet efter at have talt med ledere, lærere og elever over hele landet. Billedet er også dækkende for Kombineret Ungdomsuddannelse i Hovedstaden-Bornholm, hvor de nuværende tre værtsskoler fra nytår bliver til seks. Der kommer også flere hold samtidig med, at eleverne kan vælge mellem flere særligt tonede erhvervstemaer.  

Behov for klar beskrivelse af målgruppen

På flere områder skal den nye uddannelse dog løbes i gang og gøres endnu skarpere. Udviklingschef på KVUC, Anita Lindquist Henriksen, slår i Uddannelsesbladet bl.a. fast, at der er behov for at præcisere målgruppen: 

”Uddannelsen vil så meget på én gang, og vi har brug for en mere positiv og klar målgruppebeskrivelse. Vi kan se på dem, vi har fået ind, at mange har afbrudte uddannelser bag sig. Nogle har også relativt gode formelle kompetencer, men de mangler de personlige og sociale, og det får de mulighed for at udvikle her. De har måske bare brug for en mere håndholdt indsats. Vi har diskuteret meget, om niveauet er for højt. Men jeg synes, det er fint, at man bruger de to år på at blive så god, som man kan. Man skal ikke aflive det ambitiøse krav fra starten”.

Klart behov for Kombineret Ungdomsuddannelse

Kombineret Ungdomsuddannelse er en to-årig, praktisk orienteret ungdomsuddannelse, som cirka 850 unge fra hele landet lige nu prøver af som de første. Uddannelsen er sammensat af vidt forskellige skoleforløb fra forskellige skoleformer. Uddannelsen er tonet efter de lokale behov for professionelle ufaglærte – erhvervsassistenter – og er derfor bygget forskelligt op i landets 20 KUU-områder. Da uddannelsen så dagens lys i forbindelse med erhvervsskolereformen, blev der fra flere sider udtrykt bekymring for, at KUU risikerede at ende som en overflødig uddannelse.

Den frygt deler Anita Lindquist Henriksen ikke, men hun ville ønske, at Kombineret Ungdomsuddannelse klart blev brandet som indgang til mere uddannelse og at den politisk bliver prioriteret som en praktisk pendant til de gymnasiale uddannelser:  

”Der er brug for en uddannelse, der giver de praktisk orienterede unge en længere løbebane for et afklarings- og modningsforløb, før de vælger retning, ligesom de bogligt orienterede har i gymnasiet. En uddannelse, der giver dem et stykke papir i hånden, som de kan komme videre med. Det kan KUU noget af, men politisk skulle man lægge vægt på, at det var dét, den skulle. Lige nu har den et jobsigte som sit primære mål, og det ville jeg godt have var omvendt. Det ligger mig meget på sinde, at vi arbejder nationalt på at få uddannelsen brandet som den gode, praktisk orienterede ungdomsuddannelse. Jeg vil meget gerne tale den frem og op, så det ikke bliver en uddannelse for restgruppen, men en reel ungdomsuddannelse.”

læs flere nyheder og historier fra KVUC

Her bor vi

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.