Selims sunde mad er vejen til job

KVUC, 13. oktober 2015

På Kombineret Ungdomsuddannelse arbejder Selim Gül med mad og sundhed. Når han lærer noget nyt i køkkenet, bliver det hurtigt prøvet af i virkeligheden. For Selims sunde mad bliver hver uge serveret til både elever på skolen og sultne fodboldspillere fra Nørrebro United.

Selim

I køkkenet bliver grøntsager hakket og forvandlet til suppe, imens nyplukkede æbler bliver lagt over en tærte, der er dagens dessert. Midt i det hele står 21-årige Selim, der har haft køkkenet på Nørrebro som sin hjemmebane siden, han startede på Kombineret Ungdomsuddannelse i august. Køkkenbordet passer Selim bedre end skolebænken.

-    ”Jeg har prøvet mange ting: Hg, hf-enkeltfag og Hotel- og Restaurantskolen, men det strammer altså lidt, hvis jeg skal sidde og boge den 6 timer om dagen. Her laver vi noget rigtigt, og lige nu er jeg i køkkenet hele ugen på nær de tre timer, hvor vi har dansk og matematik. ”

Kombineret Ungdomsuddannelse er en helt ny uddannelse, der varer to år. Det faglige indhold kan handle om alt fra turisme til genbrug – alt efter hvilket job, der er målet bagefter. Uanset tema er meningen altid at lære noget ved at gøre noget. Så når Selim tryller økologiske råvarer om til friskbagt brød, handler det ikke kun om smag og sundhed. For fokus er også på hygiejne og samarbejde i køkkenet. Selvom langt det meste af undervisningen foregår med forklæde på, får Selim og hans kammerater også tid til skolefag som dansk, matematik og formidling.

Skal møde til tiden i en lokal restaurant

Skolen arbejder sammen med lokale restauranter og kantiner. Efter nytår skal Selim i praktik, hvor han skal lave mad til nye mennesker. Han er klar til at prøve kræfter med både et fremmed køkken og nye arbejdstider.

-    ”Jeg gik kun en måned på min sidste uddannelse, så røg jeg ud pga. fravær. Jeg havde ikke lavet noget i lang tid. Jeg var vant til at sove sent og stå sent op, så var det svært pludseligt at starte i skole igen. Det går bedre her. Vi har arbejdet med, hvordan vi kommer godt i gang. Og hvis vi ikke kommer, får vi en SMS med det samme. På den måde er der altså mere krudt i den her. ”

Klar til job eller mere uddannelse

Kombineret Ungdomsuddannelse gør vejen kortere til et ufaglært job. Uddannelsen giver også både titlen erhvervsassistent og muligheden for at søge direkte ind på en erhvervsuddannelse, hvis lysten til at blive faglært melder sig. Kombineret Ungdomsuddannelse sørger for, at det faglige fundament er i orden. Selims plan er allerede klar:

-     ”Jeg har valgt køkkenlinjen, fordi jeg elsker at lave mad. Jeg regner med at få et job i et stort køkken på et hospital eller i en kantine. Men jeg føler mig egentlig klar til lidt af hvert. For jeg lærer alt muligt, jeg aldrig har tænkt på før: Hvordan jeg holder en tallerken varm. Og hvordan jeg serverer maden for folk. Altså serverer sådan helt rigtigt, ikk”.

Fem hurtige om Kombineret Ungdomsuddannelse:
•    Du skal være under 25 år og have afsluttet 9. eller 10 klasse
•    Du skal tale med din UU-vejleder, hvis du gerne vil starte
•    Efter uddannelsen er du klar til at starte på et job eller en erhvervsuddannelse 
•    Du kan tage uddannelsen på 7 forskellige skoler i hovedstaden og på Bornholm
•    Du kan starte næste gang i januar 2016. 

Læs mere om Kombineret Ungdomsuddannelse

KVUC er koordinator for KUU Hovedstaden-Bornholm

Læs flere nyheder fra KVUC

Her bor vi

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.