Sweeperen – afgørende for uddannelsespolitiske målsætninger

Af rektor Søren Fersløv Andersen, KVUC, 11. september 2015

Jeg er meget nervøs for at slække på kvaliteten af vores tilbud til kursisterne på Københavns Voksenuddannelsescenter. Vi uddanner mange unge voksne, der har brug for ekstra opmærksomhed, hvis vi skal løse den vigtige opgave med at åbne en ny vej til uddannelse og beskæftigelse for en række udsatte grupper i vores samfund.

Sweeper på fodboldbane

Regeringen har meldt ud, at alle uddannelsesinstitutioner skal spare 2% årligt på deres budgetter i de kommende år. Det er vi selvfølgelig ikke glade for, selvom vi forstår nødvendigheden af, at alle skal bidrage for at sikre de økonomiske rammer om vores velfærdssamfund.

Det, der egentlig bekymrer mig mest, det er, om de politiske beslutningstagere har det rette billede af, hvad en institution som KVUC varetager af funktion i det samlede danske uddannelsessystem. Og indrømmet – måske har vi heller ikke altid været gode nok at fortælle om os selv.  

En ny vej mod forsørgelse og beskæftigelse

I København er situationen den, at hundredevis af unge hvert år dumper i matematik og dansk i folkeskolen. Mange af dem lander senere på KVUC, når de for at sikre sig forsørgelse og beskæftigelse som 18-årige har indset, at de er nødt til at komme videre ad uddannelsesporet.

I sommer dumpede et stort antal unge voksne på deres optagelsesprøver til erhvervsuddannelserne. Mange af dem søger nu ind på KVUC for at forbedre deres kvalifikationer, så de kan søge ind igen. Kontanthjælpsreformen har også ført til et stigende krav om, at KVUC i København skal hjælpe flere kontanthjælpsmodtagere videre.

Mange kommer fra en baggrund, hvor uddannelse ikke har været højt prioriteret i deres familie og hjem. Andre kommer fra baggrunde med svære sociale udfordringer. Andre er indvandrere, der skal integrere sig i Danmark og finde deres fremtidige levevej.

”Second chance” til mange

Det er en vigtig og vanskelig opgave, vi på KVUC varetager med stor vilje og stort engagement fra vores undervisere og vejledere.

Også på vores hf ser vi, at mange af dem, som søger KVUC, gør det, fordi de er stødt på vanskeligheder i deres liv og har brug for en ny ”second chance”. Nogle er tidligere droppet ud af gymnasiet eller har mødt nederlag på arbejdsmarkedet, nogle har haft store sociale udfordringer, andre ønsker at tage et skridt videre til et nyt trin på uddannelses- og jobmarkedet.

Når jeg skitserer nogle af de store grupper unge voksne, som vi uddanner på KVUC, på denne måde og i lyset af en debat om besparelser på uddannelsesområdet, så er det fordi, jeg som rektor er meget optaget af nøje at vurdere, hvordan vi kan tilrettelægge vores fremtidige økonomiske rammer, samtidig med at vi ikke slækker på kvaliteten af vores tilbud om fx individuel hjælp, vejledning, støtteordninger mv.

Vores kursister har brug for ekstra opmærksomhed

Det er selvfølgelig bekymrende, jo flere besparelseskrav der stilles, for mange i vores målgruppe har netop brug for ekstra opmærksomhed. Jeg håber derfor, at der også fra politiske beslutningstagere vil være vilje til og opmærksomhed om at sætte sig godt ind i de særlige målgrupper og deres behov, som KVUC er sat i verden for at imødekomme – og som adskiller KVUC og andre VUC’er fra meget af det øvrige uddannelsessystem ved at være en slags uddannelsessystemets sweeper.

En sweeper varetager en defensiv position i fodbold på midtbanen, rydder op, passer på angriberne, hjælper de andre forsvarende spillere og har hele sit fokus her. Som uddannelsesinstitution er KVUC måske ikke så synlig og råber ikke altid så højt – men rollen med at varetage den defensive midtbane er altså lige så vigtig som de angrebsspillere, midtbanespillere og spektakulære målmænd, der ofte er mere i rampelyset og synlige og kendte for offentligheden. Det, vi laver på KVUC, udfylder en vigtig mission i mange af de politiske debatter og tiltag, som er i spil i disse år.

Læs flere nyheder fra KVUC

Her bor vi

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.