Drømmene vandt over misbruget

25. juni 2015 #storyofkvuc

Som stofmisbruger kunne Martin Bødker Fritzen ikke mærke livet. Hans drømme druknede i de mere end 40 piller, han spiste hver dag. I 2015 gennemfører han hf med et snit på 11,5. I dag er stofferne byttet ud med en drøm om fremtiden som psykolog.

Martin på et trappetrin

Det starter, da Martin Bødker Fritzen bliver konfirmeret. Den ekstreme adfærd og misbruget. I 20’erne fylder han dagligt kroppen med mere end 40 piller, og det meste af tiden går med at skaffe penge til stoffer.

Tredje gang han er i afvænning lykkedes det. Han bliver stoffri, og drømmene om en fremtid bliver afgørende for, at han påbegynder hf på KVUC. Her opstår, efter et helt livs nedtur, for første gang en følelse af at blive anerkendt.

“For mig var det anerkendelsen ved at blive bekræftet på min hf. Anerkendelsen i at jeg var god nok. Der har været så mange år, hvor jeg ikke har haft det godt. Jeg har virkelig placeret mig i en situation, hvor jeg var et rigtig skidt tilfælde”, siger den tidligere narkoman ærligt.

“Det påvirker mit liv på den måde, at jeg spiser 40-50 piller om dagen”

Barndommen er ikke let for den lille dreng i Skuldelev. Martin Bødker Fritzens mor er ofte fuld, og voldelige mænd ødelægger nætterne. Trygheden finder han i skolen, selvom han spenderer meget af tiden uden for døren.

“Skolen var et godt alternativ til at være derhjemme. Der var noget omkring tryghed, jeg synes var fedt”, forklarer han og fortæller, at misbruget eskalerer, efter han fylder 18 år.

“Det påvirker mit liv på den måde, at jeg spiser mellem 40 og 50 piller om dagen kombineret med amfetamin og kokain. Det skal jo købes på en eller anden måde. Jeg begynder at bruge alt min tid på, hvor jeg kan få penge fra. Dem stjæler jeg fra kassen i Brugsen, hvor jeg arbejder. Så bliver det næste så, hvor får jeg stofferne fra, og hvornår kan jeg så tage stofferne”, siger han.

“Der er noget inde i mennesker, der gør, at de gerne vil sige sandheden”

Tiden i Brugsen går med løgne, tyveri og sygdom, men efter et år er skuespillet slut, og brugsuddeleren opdager bedraget. Øjeblikket med konfrontation er i virkeligheden en lettelse for den unge mand.

“Jeg kunne bare have rejst mig og være gået. Men der er noget inde i mennesker, der gør, at de gerne vil sige sandheden. Hver eneste gang jeg gik i seng, så var jeg godt klar over, det her er ikke en måde at leve livet på”, siger han.

Skamfuldhed, skyldfølelse og dårlig samvittighed

Det faste blik afslører ikke meget om den tid. Men stemmen er alvorlig, da den tidligere narkoman fortæller, hvordan løgne, svigt og destruktiv adfærd præger hans personlighed og hans adfærd i de år, han dagligt fylder kroppen med adskillige stoffer.

“Alt det, jeg har oplevet i mit liv, har enten været forbundet med skamfuldhed, skyldfølelse eller dårlig samvittighed. Jeg har altid set det som sådan en vægt inden i mig med to vægtskåle. På den ene er der negative vægtlodder, og på den anden er der positive. Jeg lavede bare rigtig mange negative ting”, siger Martin Bødker Fritzen.

“Jeg opnåede følelsen af, at jeg voksede lige så stille som menneske”

Følelsen af skyld og skam ændrer sig, da han i 2012 starter på hf for at komme nærmere sine fremtidsdrømme.

“På KVUC fik jeg anerkendelse, og jeg opnåede følelsen af, at jeg voksede lige så stille som menneske”, siger han.

Stofferne er fortid, og en følelse af at få ryddet op i de dårlige oplevelser betyder, at han finder ud af, hvad hf skal bruges til.

“Det var virkelig vigtigt for mig at lære noget. Det gjorde, at jeg kunne bruge min tid på at lave opgaver. Jeg synes det gav mig livskvalitet, at jeg kunne dykke ned i noget stof og blive klogere. Processen, i at lære noget og argumentere for det, gjorde mig glad, når jeg vågnede om morgenen”, siger han.

En pligt til at hjælpe andre bliver hans drivkraft

Ved siden af lektierne til hf bruger Martin Bødker Fritzen det meste af sin tid på at hjælpe andre misbrugere. Han besvarer mails og giver gode råd. Erfaringerne som misbruger samler han i en bog, hvor mødet med en lærer på hf, udløser en særlig drivkraft i hans arbejde.

“Jeg fortalte min lærer på hf, at jeg troede, jeg havde skrevet en bog om, hvordan jeg kom ud af misbrug, og hvordan man kan bryde stofmisbrug og afhængighed. Så sagde han, at det synes han også, jeg havde pligt til, hvis jeg havde fundet ud af det. Det var virkelig en drivkraft for mig”, siger han.

“De aner ikke, hvad de drømmer om”

Drømme for fremtiden fylder meget for manden med det faste blik og de stærke blå øjne. De kraftige fingre danner uforudsigelige mønstre mod hinanden, mens han eftertænksomt fortæller, at i dag bliver han bekymret, når han møder mennesker uden drømme.

“Når jeg taler med nogle af dem, der går på universitetet, så aner de ikke, hvad de drømmer om. Når jeg holder foredrag, så aner folk ikke, hvorfor de er der, eller hvad de kunne tænke sig i deres liv. Det, synes jeg, er vildt skræmmende. Derfor så synes jeg, det er vigtigt at få snakket om, hvad man gerne vil med sit liv”, siger han.

“At tage en hf kan skabe nogle drømme”

Da Martin Bødker Fritzen i 2015 afslutter sin hf på KVUC, kommer drømmen om at hjælpe andre et skridt nærmere.

“HF har betydet at jeg kan gå efter min drøm om at læse psykologi på universitetet. Det er et skridt mod at få min drøm til at gå i opfyldelse. Det har også betydet, at jeg har fået løftet mit selvværd, og at jeg har fået tillid til, at det, jeg laver, er godt”, siger han og afslutter:

“Det at tage en hf kan helt sikkert skabe nogle drømme.”

Skrevet af: Nina Storgaard Albertsen, KVUC Kommunikation

undefined

Fakta om Martin:

  • Født i Hillerød i 1976
  • Starter reelt misbrug af medicin som ca. 17-årig
  • Flytter mere end 30 gange mellem 1993 og 2009
  • Bliver clean i 2010
  • Udgiver i 2014 bogen “Fra narkoman til rollemodel”
  • Gennemfører i 2015 hf på KVUC med 11,5 i snit
  • Starter på psykologi-studiet i 2015
  • Stopper på psykologi for at starte på pædagogseminariet februar 2016
  • Afholder foredrag om sin historie med gode råd til at bryde et misbrug

undefined

Her bor vi

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.