Se alle kursistfortællinger

Trods alvorlig sygdom har Samuel aldrig opgivet sine uddannelsesdrømme

Samuel kom til Danmark fra Ghana som 24-årig. Han lider af sygdommen seglcelleanæmi, der betyder, at han ofte har stærke smerter og jævnligt skal have blodtransfusioner. Sygdommen har flere gange spændt ben for hans uddannelse, men det har ikke fået Samuel til at give op – snarere tværtimod. I dag tager han AVU-fag på KVUC og har planer om at læse EUX Data og Kommunikation på TEC, så han senere kan få et job i IT-branchen.  

De første år i Danmark 

Som 24-årig kom Samuel alene til Danmark fra sit hjemland Ghana i Vestafrika. Han talte ikke dansk og efter et højskoleophold i Snogehøj tæt på Fredericia startede han på den engelsksprogede Service, hospitality & tourism management-uddannelse i Vejle. Samuel lider imidlertid af sygdommen seglcelleanæmi og måtte opgive at gennemføre uddannelsen, da smerterne forbundet med sygdommen blev for meget.

Han flyttede til Sjælland, men var hospitalsindlagt i lange perioder ad gangen. Ønsket om en uddannelse var dog fortsat stærkt, og Samuel startede derfor på Campus Køge. Desværre måtte han endnu en gang indse, at hans helbred ikke var godt nok til at fuldføre en uddannelse. Hans læge anbefalede ham at give sig selv en periode med fred og ro, og den anbefaling tog Samuel til sig. 

Startede egen radiokanal og nyhedshjemmeside

I de følgende to-tre år holdt Samuel en pause fra at tage uddannelse. Til gengæld fik han en idé til at starte sin egen virksomhed. Han elsker musik og havde erfaring med udvikling af hjemmesider fra Ghana. Derfor skabte han en online radiokanal med en tilhørende nyhedshjemmeside: "Dengang jeg kom til Danmark, var der ikke Spotify og lignende. Der var kun Youtube med mange reklamer. Så jeg lavede min egen radiostation online. Jeg tænkte: det her er min egen ting, så der sker ikke noget, hvis jeg får en krise pga. sygdommen."

Sideløbende med radioprojektet arbejdede Samuel hos Geocenter Møn og boede bl.a. i Vordingborg og Stege. Senere fik han job i Kastrup Lufthavn og flyttede af den grund til Malmö i Sverige. Skæbnen ville dog, at Coronapandemien brød ud, og Samuel mistede jobbet i lufthavnen.

Svensk som andetsprog på Komvux gav appetit på mere

Uden job overvejede Samuel igen at starte på en uddannelse, og hans læge gav heldigvis grønt lys. Han besluttede sig for at fokusere på at forbedre sine sprogkundskaber og tog Svensk som andetsprog på Komvux (den svenske udgave af VUC) hele vejen til D-niveau. Succesen gav ham appetit på også at tage Dansk som andetsprog på VUC i Danmark.

Samuel havde hørt godt om Københavns VUC fra venner og bekendte og tog kontakt til skolens AVU Vejledning, der hjalp ham med at blive tilmeldt. I dag er han i fuld gang med både Dansk som andetsprog, Matematik og Samfundsfag på 9. og 10. klasses niveau.

Han har også fået foretaget en individuel kompetencevurdering af sit faglige niveau i Engelsk, der viste sig at svare til B-niveau. Samuel er lykkelig for vurderingen, der har sparet ham en masse tid. 

Specialpædagogisk støtte øger motivationen

På KVUC modtager Samuel også specialpædagogisk støtte (SPS). Han har fået to særlige stole og et bord, der passer til hans lange ryg, og har ugentlige samtaler med en SPS-vejleder. Begge dele gør det nemmere for Samuel at holde fast i sin uddannelse på trods af den evige kamp mod seglcelleanæmien og de smerter, som sygdommen påfører ham.

Vi taler om min sygdom og mit skoleliv, og det motiverer mig meget. SPS-vejlederne lytter, og det er dejligt at føle at skolen hjælper dig.

Fremtidsdrømme om et job i IT-branchen

Når Samuel er færdig med sine fag på KVUC, planlægger han at læse EUX Data og Kommunikation på TEC. I fremtiden vil han nemlig gerne arbejde i IT-branchen. Hans bedste råd til andre, der døjer med sygdomme og gerne vil tage uddannelse er, at de skal bevare positiviteten og ikke opgive håbet:

Det vigtigste er at være positiv (...) Det handler om, at du skal prøve. Og ikke miste håbet. Det er det, jeg gør.

Flere kursistfortællinger

Vælg den uddannelse, du er i gang med at tilmelde dig.

Tilmelding til HF, AVU og FVU
HF - Gymnasial uddannelse
AVU - 9. og 10. klasse for voksne
FVU - Læse, skrive og regne
Tilmelding til GS
GSK - Gymnasiale suppleringskurser
SOF - Supplerende overbygningsforløb